neděle 17. dubna 2016

Mandeltarta


Švédský mandlový dort. Konečně! Na čtvrtý, nebo pátý pokus, už ani přesně nevím, jsem pokořila tenhle severský zázrak! Bezlepkový je přirozeně, v podstatě jsou to jen upečené mandle, zato  je ale promazávaný úžasným krémem ze smetany, másla a žloutků. Ale upečte podle tohoto popisu dort...no, nakonec se to povedlo, i když s nějakým tím rozčilováním se, že ten krém už nechci v životě vidět, jestli se neuráčí ztuhnout, že udělám mandlovou drť z korpusu a budeme to jíst lžičkou z mističek, jak je to křehký a tak. Ono to ale chtělo vlastně jen udělat si čas na pečení a nesnažit se během pečení stihnout další tři činnosti. Postupně jsem přišla na pár fíglů, jak přípravu zjednodušit a nezbláznit se z toho. Vím, že ho mají i v Ikea, ale nikdy jsem ho tam neochutnala, tak nemůžu posoudit, jak moc se podobá. I když podle mě je to teda šum a fuk, hlavně, že je dobrý. Správně do něj patří i griliáš, mně už to přijde trochu moc. Je to na vás :-).

Historická vsuvka: Dort se správně jmenuje Dort Oskara II., což byl švédský král, který vládl na přelomu 19. a 20. století a dort si prý obzvlášť oblíbil.


Ingredience na dort (o průměru 26 cm)

Korpus:

8 bílků
200 g na jemno mletých mandlí(jdou použít i ty, které vám zbydou po výrobě mandlovéh mléka)
70 g mandlí na posypání-správně by měly být mandlové plátky, ale mandle vcelku chutnají lépe
2 lžíce kukuřičného škrobu(maizeny)
220 g moučkového cukru

Krém:

8 žloutků
300 ml smetany ke šlehání
1 lžička kukuřičného škrobu
50 g cukru (ideálně 25 g třtinový a 25 g domácí vanilkový)
150g másla



Postup:

1. Začněte krémem. Ve vodní lázni zahřívejte žloutky, smetanu předem rozmíchanou se škrobem a cukr. Pěkně vše šlehejte vidličkou přibližně 5 minut, dokud krém výrazně nezhoustne do konzistence skoro takové, jakou má pudink. Krém ale nesmí vařit! Žloutky by se srazily. Když je krém dostatečně hustý, okamžitě ho vyndejte z vodní lázně a stejně tak rychle na něj připlácněte potravinářskou fólii, aby se nevytvořil škraloup. Po vychladnutí krém přesuňte do lednice, aby vychladl úplně.

2. Troubu si předehřejte na 180°C a dvě dortové formy si vyložte pečícím papírem-alespoň dno a boky vymažte máslem, vysypte mandlemi. Také jsem si říkala, nebudu špinit dvě formy, upeču to v jedné a pak rozříznu. Jenže korpus je opravdu velmi křehký...pokud vám ale nevadí, že trochu potrhaný(což krém schová), stačí jedna forma. Z bílků ušlehejte sníh ve velké míse a do něj pak postupně ručně vmíchejte jak cukr, tak i mleté mandle smíchané se škrobem. Směs rozdělte do dvou forem a pečte ca 30-35 minut, musejí mít zlatavou(ne hnědou) barvu na povrchu, aby nebyly nedopečené.  Korpusy nechte úplně vychladnout, ca hodinu. Vyndejte z lednice máslo, aby mělo čas změknout.

4. 70 g mandlí nasekejte, pokud máte plátky, tak ne a opražte je na středním plameni na pánvi, než zezlátnou. Dávejte ale pozor, jakmile se připálí, úplně ztratí chuť. Z lednice pak vyndejte krém. Chvíli šlehejte samotné změklé máslo a pak k němu postupně zašlehejte i lehce ztuhlý žloutkový krém.

5. Korpusy promažte krémem, potřete pořádně i vršek a boky, aby se povrch pěkně uhladil.  Dort posypte opraženými mandlemi. Krém bude ještě trochu téct, ale to nevadí, v lednici do druhého dne úplně ztuhne a chutě se navíc báječně propojí.


Žádné komentáře:

Okomentovat