neděle 8. května 2016

Dubnová výzva The Daring Kitchen:  Kouign amann




Nejdřív bych asi měla napsat něco  The Daring Kitchen. Jde o neziskové mezinárodní sdružení nadšenců až šílenců do vaření a, především, pečení. Každý měsíc přijde jedna chytrá hlava s receptem, který pak všichni členové zkouší. Výsledek pak posílají ostatním členům, sdílejí na svém blogu, na Facebooku i Twtteru a píšou pojmy a dojmy. Já se připojila v dubnu a tohle je mé první veledílo.  A jelikož jsem zapomněla fotit během přípravy, vytvořila jsem vlastní originální ilustraci! Velice umělecké, že?

Kougin Amman

Vyslovuje se to prý nějak jako " kwee ahman" a vznikl kolem roku 1860 v Bretaňi. Jde o máslové pečivo croissantového typu, což znamená, že během přípravy se sklídají vrstvy kynutého těsta a másla. Pečou se ve formě na muffiny posypané cukrem, který zkaramelizuje. Těsto je opravdu hodně podobné croissantům, jen příprava je o hodně rychlejší, takže vše se dá zvládnout během jednoho dne. Kdo chce zkusit něco netradičního ,křupavého a máslového, jen do toho. A kdyby to náhodou někomu přišlo obyčejné, mám tu i čkoloádovo-skořicovou verzi. Možností na zpestření je ale hromada (od domácích zavařenin po slané bylinkovo-sýrové verze).

Jen ještě jedna maličkost-máslo. Kvalita je důležitá, množství také. Podle mého osobního vkusu je v receptu másla moc, a tak uvádím originální recept a v závorkách, jak jsem recept upravila pro sebe.




Ingredience:

300 g hladké mouky
5 g sušeného droždí
1 lžička (stačilo i půl lžičky) soli
200 ml vlažné vody
25 g roztaveného másla
100 g cukru
250 g másla (180 g)
(mletá skořice a 100 g hořké čokolády)


Postup:

1. Vyndejte z lednice máslo, nechte ho ale vcelku.

2. Vlažnou vodu smíchejte s lžící cukru a kvasnicemi, nechte vzejít kvásek (ca 5-10 minut). Do mísy nasypte sůl, cukr, roztavené máslo a mouku, přidejte kvásek a zpracujte těsto, které ručně nebo pomocí robota hnětejte alespoň 5 minut, než se začne méně lepit, bude hladší. Tohle těsto dejte do olejem vymazané nebo moukou vysypané mísy, přikryjte utěrkou a nechte asi hodinu kynout.

3. Než půjdete dál pracovat s vykynutým těstem, změklé máslo vyválejte mezi dvěma pečícími papíry na čtverec 14x14 cm. Tento čtverec dejte na chvíli vychladit do lednice. Kynuté těsto vyválejte na dobře pomoučněném vále do velikosti 20x20 cm nebo trošku větší.

4. Teď ta nejtěžší část: správně odhadnout tuhost másla a skládat. Máslo, když ho vyndáte z lednice nesmí být ani tuhé, ani měkké jako bláto, ale něco mezi. Čtverec polotvrdého másla umístěte diagonálně na větší čtverec kynutého těsta a zabalte jako obálku. Obálku pak lehce vyválejte a přeložte na dvakrát-tak, aby mělo 3 vrstvy vidět. Těsto dejte chladit na půl hodiny do lednice.

5. Těsto  trochu vyválejte, otočte o 90° a znovu složte jako naposledy a dejte chladit na půl hodiny do lednice, poté ještě jednou opakujte.  Potom těsto rozválejte do obdélníku o velikosti 40x30 cm a rozkrájejte 12 čtverečků (10x10 cm). Ty pak naplňte náplní (čokoládovými čtverečky) nebo ne a přitiskněte diagonálně roh na roh, jako když se pečou šátečky. Přesuňte šátečky do vymyzané formy na muffiny, posypte krystalovým cukrem, případně skořicí a nechte ještě 30 minut kynout.

6. Předehřejte troubu na 200°C a poté pečte 30-40 minut do zlato-hněda. Upečené "muffinky" nechte chvíli stát na papírových utěrkách, aby okapalo přebytečné máslo a pak už je stačí jen sníst.









Žádné komentáře:

Okomentovat