pátek 20. května 2016

Veganské burgery (fazolovo-žampionové)

jo a můžou být bez lepku a mléka.


Začala grilovací sezóna. Takže každej správnej masožravec vytáhne něco alespoň trochu podobné grilu, připraví si marinádu, naloží maso, a pak jde pozorovat zeleň obklopující jeho obydlí (balkon bytu s výhledem do Stromovky se taky počítá, nebojte.) Čím víc masa, tím líp, že jo. Zelináři obvykle ostrouhají, chroupou si svůj salátek a pozorují, jak se zbytek osazenstva láduje vším, co mělo dvě až čtyři nohy. Ale ha! Dá se grilovat i zelenina, luštěniny a houby! Většina lidí si možná řekne, že netuší, proč by to měli dělat, když můžou jíst normální hovězí hamburegery, takže jedno slovo: Změna! Já maso miluju, nejím ho každý den, ale na celý život bych se ho nevzdala. A přesto jsem ugrilovala-teda já připravila a tatínek stál u grilu, vidíte tu dělbu práce-tyhle moooc dobré placičky. Dala jsem     je do domácí housky, ozdobila salátem, rukoulou a rajčaty a zakápla chilli dresinkem. Jasně, vyslechla jsem si tisíc řečí o tom, že maso je maso, že to nebude ono, ale bylo. Přiznali to všichni, celá moje namasoujetá rodina.

Pro ty, kteří maso nemůžou, nebo nechtějí jíst: Tohle zkuste, je to fakt dobrý!

Ingredience na 8 menších a 4-6 velkých placiček

Olivový olej
1 (červená) cibule, nakrájená na drobno
1 stroužek česneku
1-2 lžičky směsi: římský kmín, koriandr, kurkuma, pepř, chilli (míchejte podle toho, jaké druhy máte rádi a doma)
100 g čerstvých žampionů(nebo jiných hub, ale ty se musejí delší dobu vařit)
400 g konzerva bílých fazolí, scezené
75 g kukuřičné mouky, nebo polenty
50 g strouhanky, nebo bezlepkové mouky (ale může mít různou savost, množství je pak orientační)


Dip: 

4 lžíce jogurtu (ideálně řeckého)
1 lžíce majonézy
1 až 2 lžičky chilli omáčky

domácí či kupované housky
salátové listy (římský, rukola, ten, co vám roste na zahradě...)
rajčata






Postup:

1. Na pánvi opečte nadrobno nakrájenou cibuli téměř dozlatova, pak přidejte prolisovaný česnek a koření a opékejte další minutu. Přidejte nasekané houby a restujte dál (spíš vařte, houby pustí šťávu). Žampionům stačí pět minut u ostatních hub je lepší vydržet a lehce je vařit alespoň 20 minut.

2. Teď jsou na řadě fazole. Můžou být  buď rozmixované, nebo rozmačkané vidličkou v míse. Přidejte k nim směs z pánve, osolte, přidejte kukuřičnou mouku/polentu a strouhanku, nebo bezlepkovou mouku a rukama vytvořte 4-8 burgerů.

3. Pokud máte klasický gril, položte je raději na alobal, jsou trochu křehké, není v nich ani vajíčko. Pokud jste ale vlastníky kamene na grilování, placky dejte přímo na kámen, jen ho potřete trochou slunečnicového oleje.  Pečte z každé strany, dokud nezezlátnou.

4.Na dip smíchejte v mističce všechny přísady. Upečeným burgerem naplňte salátem vyloženou housku, přidejte dip a plátky rajčat.











Žádné komentáře:

Okomentovat