sobota 6. srpna 2016

Linecký koláč s borůvkami a tvarohem


 Vždycky mě fascinovala ta mřížka. Asi protože ovocné koláče v pohádkách takovou mívají. Tentokrát se mi i podařilo mřížku hezky zaplést, nikde se mi neodchlipovala a dokonce se ani nepřipálila. Tak jsem koláč s nadšením ukázala mému tatínkovi, který ale konstatoval, že mřížka tam vůbec není důležitá, že by ani nemusela být. Hm...super, díky. Ne, on tomu nerozumí.

Ingredience na jednu koláčovou formu (ideálně s vyšším okrajem)

Těsto:

300 g polohrubé mouky
150 g másla-trochu změklého
130 g cukru moučka
1/2 lžičky prášku do pečiva
2 vejce
špetka soli
1 dl mléka


Náplň tvarohová:

50 g másla
250 g tvarohu nebo i trochu více, je tam vážně dobrý)
1 lžíce cukru (vanilkového)

Náplň borůvková:

350 g borůvek
1 lžíce škrobu
4-6 lžic cukru-podle kyselosti

Postup:

1. Prosátou mouku dejte do mísy, promíchejte s práškem do pečiva a pak přidejte máslo, vejce, sůl i mléko a pomocí rukou zpracujte těsto. Kdyby bylo příliš suché, přidejte mléko. Ručně pořádně propracujte těsto, které pak zabalte do fólie a nechte alespoň 20 minut odpočinout v lednici.

2. Koláčovou formu vymažte máslem a připravte si ovoce smíchané s cukrem a škrobem. Vyndejte těsto z lednice a troubu předehřejte na 180°C.

3. Jednu třetinu těsta dejte stranou a zbylé dvě namačkejte na dno formy a do rajů, nebo můžete dát těsto mezi dva pečící papíry, vyválet a pak dát do formy. Ale těsto je hodně mazlavé, půjde to těžko. Na těsto nasypte ovoce a rozprostřete ho. Zbývající třetinu těsta vyválejte do placky ve tvaru oválu/kruhu a nakrájejte na proužky o různých délkách. Jednodušší je prostě proužky poskládat podle délky. Pokud chcete zaplétanou mřížku, poskládejte nejdříve proužky jedním směrem (na výšku) a pak přidávejte jeden proužek za druhým opačně (na šířku) a vždy každý propleťte s proužky na výšku. Zní to složitě, ale stačí si to jednou zkusit a pak už je to hračka.

4. Mřížku můžete potřít rozšlehaným vejcem a dejte péct na takových 30-40 minut, prostě dokud nezezlátne mřížka.

Žádné komentáře:

Okomentovat