pondělí 7. listopadu 2016

Butterscotch neboli britský karamel


Slaného karamelu je všude plno, je cool a všichni ho zbožňují. Já se nedivím...když pomalu taje cukr a mění se v hnědý vonící sirup, který se ještě zjemní máslem a smetanou, kašlu na diety a zubní sklovinu, na cukrovku a na to, že si spálím půlku jazyka, stejně to hned ochutnám, je to karamel!! No, já jen že týpci z Ostrova, co vymysleli shortbread, pie na všechny způsoby, triffle, Viktoriin piškotový dort (Jo, ten jsem pekla nedávno a stojí za to, snad ho sem někdy hodím), tak ti také vynalezli butterscotch. Je u nich tak známý, že už se používá jako příchuť do různých polev na zmrzliny, dokonce i čajů a tak...Jeho chuť je trošku jiná něž u klasického slaného karamelu, protože se vyrábí z třtinového cukru a obsahuje vanilku, nebo její extrat (nebo, co si budeme nalhávat aroma, no). A využití? Můžete ho  namazat mezi dvě máslové sušenky, mezi makronky (Na to mám taky někde schovaný recept,vážně se k tomu v dohledné době dokopu!). A nebo ho použijte jako polevu. Hned, co karamel dovaříte, s ním polijte dort/větrníky/éclair...
Já buttersctch přidala do ovesných sušenek s mandlemi místo medu a vyšlo to parádně.






Ingredince na jednu malou skleničku:

4 lžíce másla
1/2 hrnku třtinového cukru
100 ml smetany ke šlehání
zrníčka z vanilkového lusku (ale stačí už i prázdný lusk), nebo vanilkový extrakt
sůl dle chuti

Postup:

1. Všechny přísady si připravte, abyste je měli později během vaření co nejblíž a už odměřené. Smetanu ohřejte do bodu varu v malém hrnci spolu s vanilkou/luskem.

2. Vezměte do ruky lžíci,odkrojte máslo a dejte do hrnce/ kastrůlku, který nemusí být vysoký, ale širší dno je výhodou.Začněte ho rozehřívat na střední až vyšší teplotu a přidejte cukr. Míchejte.

3. Cukr se obalí v másle a začne se po chvíli také rozpouštět, pořád míchejte. když začne cukr vonět a bude více připomínat tekutinu než vlhký písek, přilijte smetanu. Trochu to prskne, ale nebojte se a stále míchejte a vařte přibližně dalších pět až deset minut, než se odpaří nějaká ta voda a vám nezmizí hrudky. Klidně můžete v průběhu vyměnit lžíci za metličku.

4. Hotovo, butterscotch už jen dosolte podle chuti. (Britové by tam vysypali tak půl lžičky soli, ale naše chutě nejsou na slano-sladké dobroty tak zvyklé.) Pokud vám zbyde, nebo ho zkoušíte jen tak, tak ho dejte do sklenice a v lednici minilálně týden vydrží. Stejně ho dřív někdo sní, jakmile zjistí, jak ta nahnědlá lepivá věc chutná.



Žádné komentáře:

Okomentovat