sobota 12. listopadu 2016



Dýňový koláč


Nějak rychle opadává listí, ochlazuje se, na zemi je ráno jinovatka, nebo dokonce sníh...Vždyť ten podzim před chvílí začal! A já zase nestíhám, jako vždycky. Pomalu začínám věřit, že u mě bydlí malý fousatý skřítek, který mi krade a pak sám vychutnává čas, když se třeba jen na chvíli podívám z okna...No a protože dýni zbožňuju a podzim bez dýňové polívky, koláče, rizota a dalších není pořádný podzim, nakoupila jsem ještě rychle několik dýní a moje oblíbené recepty nafotila a pěkně zapsala, alespoň některé. Tady je první z nich, upečený v menší vyšší formě, takže vypadá skoro jako dort.

Těsto:
315 g hladké mouky
1 plná lžička soli
230 g másla
120 ml studené vody
led

Náplň: 
450-500 g dýňového pyré
3 veliká vejce
250 g třtinového cukru
15 g kukuřičného škrobu
2-3 špetky soli
1 a 1/2 lžičky skořice
1 lžička (i víc, podle toho, jak máte rádi kořeněné) koření do perníku (nebo mletý hřebíček, skořice, badián, kardamon a nové koření)
1/2 lžičky mletého zázvoru
pomerančová kůra (není nutná)
200 ml smetany e šlehání
50 ml mléka

Postup:

Praktické rady:

Používejte raději vyšší koláčovou formu vcelku, ne takové ty skládací, protože máslová těsta včetně tohoto vám jinak zaneřádí půl trouby a pach přepáleného másla opravdu není příjemný a snadno vyvětratelný. Pokud máte formu nižší, těsto do ní nedávejte až po okraj a pod formu umístěte ještě plech, na který bude při nejhorším tuk odkapávat , a který můžete v případě nutnosti vyměnit.

Koláčové těsto je hodně podobné tomu křehkému, nesmí se s ním pracovat dlouho a všechny suroviny by měly být vychlazené. Než začnete, připravte si vodu do nějaké nádoby a přidejte ledové kostky. Voda, kterou budete později míchat do těsta, bude opravdu ledová.

1. Smíchejte prosátou (v ideálním případě) mouku se solí a pak roboticky, nebo ručně vidličkou zapracujte máslo. Až budete ve fázi drobenky, přidejte poloviční množství (ca 60 ml) vody a zamíchejte. Pokud se směs ještě netváří jako něco, z čeho by mohlo být těsto, přidejte dvě lžíce a zkoušejte znovu, dokud se směs nezačne hezky propojovat do většího celku. Pak už vodu nepřidávejte. Záleží na druhu mouky, ale neměli byste použít více než těch 120 ml.

2. Těsto zabalte do něčeho igelitového a chlaďte v lednici minimálně dvě hodiny, klidně ale den, dva. Až ho vyndáte z lednice a ono povolí tak, abyste mohli válet a ne jen mlátit válečkem do těsta, tak vytvořte placku větší než je vaše koláčová, přeneste pomocí válečku do formy, vytvarujte a ořízněte okraje. Není potřeba formu nijak promazávat, v těstě je tuku dost, Koláčový korpus dejte do lednice odpočinout a předehřejte si troubu na 180°C. Ze zbylého těsta můžete vyrobit nějaké dekorace na koláč-lístky atd., ale je hezký i bez nich.

3. Z ingrediencí na náplň vyberte ty mokré, smíchejte je a pak přidejte zbytek-koření, cukr, škrob, sůl. Nalijte do vychlazené koláčové formy a dejte na 50-60 minut do trouby, dokud není prostředek téměř upečený. (Na okrajích už máte špejli úplně suchou.) Během pečení koláč občas zkontrolujte, kdyby začaly hnědnout okraje, raději koláč přikryjte alobalem, aby nevypadal jako ten můj, na který jsem zapomněla. Na závěr jedna špatná zpráva: Hned po upečení se koláč nedá normálně krájet, musí ztuhnout.několik hodin, ideálně přes noc. 

Žádné komentáře:

Okomentovat