pondělí 28. března 2016

Velikonoční vaječný Quiche

Už od Vánoc se v naší rodině sbírají šlupky z cibulí, abychom na Velikonoce mohly s mamkoou barvit vajíčka přírodním způsobem. To aby jich nebylo málo-těch šlupek. A aby jich taky náhododou nebylo málo, málokdy barvíme méně než 30 vajec. Jenže dětští i dospělí koledníci mají větší radost z těch čokoládových, bůhvíproč, takže my zůstaneme na Velikonoční Pondělí zavaleni zbylými šlupkami a vejci. A prý že velikonoční roládu už měli, pomazánka bude k snídani, ale co zbytkem, to nikdo neví. Napadl mě vajíčkový slaný koláč a dala jsem se do práce. jasně, Francouzi by to asi nenazvali plnohodnotný Quiche, není v tom Brie, sušená šunka, ani luxusní sýr spolu s dozlatova upečenou cibulí. Je to taková česká varianta, která je ale strašně dobrá! Po koláči se zaprášilo.

Ingredience:

křehké těsto:

250 g hladké mouky (125 g bílé a 125 g celozrnné pšeničné/špaldové, nebo prostě jen 250 g bílé)
125 g másla
50 ml ledové vody
špetka soli

Náplň:

5 uvařených, oloupaných vajec
1 syrové vejce
125 g krémového sýru (např žervé, lučina...), ale náplň funguje i s obyčejným polotučným tvarohem
100 g strouhaného tvrdého sýru-ideálně ementálového typu
půl vaničky (asi 250 g) cherry rajčátek
2 cibule
olivový olej
sůl,pepř


Postup: 

1. křehké těsto je trošku netýkavka. Musí se s ním pracovat rychle, žádný rozmazlování. Máslo i vodu mějte co nejstudenější, mouku se solí připravenou v míse. Máslo nakrájejte na kousky o velikosti asi 1 cm a vhoďte do mouky. Robotem vše promixujte, aby se máslo obalilo moukou a ještě trochu rozdrolilo. Pak po lžících  přidávejte vodu, dokud těsto nevytvoří hrubou drobenku. Platí, že čím méně vody použijete a čím méně mícháte, tím bude těsto křehčí. Takže třeba v polovině množství vody zkuste rukou, zda už těsto drží pohromadě. Pokud ne, ještě pokračujte. Jakmile bude těsto docela dobře držet pohromadě (ale ne perfektně, dá to práci umačkat z něj kouli), zabalte ho do sáčku/ fólie a nechte v lednici alespoň hodinu, ideálně do druhého dne.

2. Vyndejte těsto z lednice a předehřejte troubu na 200°C

3.. Náplň připravíte tak, že cibuli nakrájíte na půlkolečka, ty osmahnete dozlatova ve středním až větším hrnci a necháte vychladnout. Mezitím rozválejte těsto tak, aby byl větší než připravená forma-buď pravá koláčová, nebo stačí i dortová.  Formu můžete lehce potřít olejem, ale není to nutné, těsto obsahuje tuku dost. Vyválené těsto vložte do formy a vyšší okraje ohněte, aby byly všude stejně vysoké. celou formu i s těstem dejte ještě na chvíli do lednice. Do hrnce s vychladlou cibulí přidejte zbytek ingrediencí na náplň kromě rajčat, opepřete, lehce osolte( sůl je už v sýrech, takže ani nemusíte) a promíchejte. Omyjte rajčátka a přepulte je. vyndejte těsto ve formě a půlkou rajčat vyložte dno, na to navrstvěte náplň, pořádně jí "namáčkněte", aby byla i kolem rajčat. druhou půlku rajčat lehce namáčkněte seshora do náplně. Pečte ca 45 minut, dokud nebude náplň zlatavá na povrchu a těsto po stranách formy také. Krájejte, až když trochu vychladne a ztuhne.




Velikonoční kynutý věnec s tvarohem

Velikonoce pomalu končí, ale to nevadí, prorože tenhle věnec se nemusí péct jen na ně. Chutná jako domácí tvarohové buchty a pokud někdo neobjeví věnec dřív, než je veřejně ke konzumaci a nesezobe všechny mandličky z kůrky, bude i lehce křupat, tak jako u mazance,vánočky... U nás jich je vždycky po vychladnutí na lince méně než po upečení, ať dobrotu hlídám,jak jí hlídám. Mamka je mistr ochutnávač a uždibávač čehokoliv, takže nemám šanci a mandlí dávám tolik, kolik se vejde.



Ingredience:

Těsto:

500 g hladké mouky
1 celá kostka kvasnic- opravdu čerstvých!
100 g cukru (ideálně krystal, nebo krupice)
125 g másla
2 žloutky
250 ml mléka
špetka soli

Náplň:

500 g plnotučného tvarohu (jistě může být i polotučný)
30 g domácího vanilkového cukru
2 hrsti rozinek
2 žloutky¨
2 lžíce škrobu, popř. vanilkového pudinku

Navíc:

70 g nasekaných mandlí, nebo mandlových plátků
1 celé vejce rozšlehané se lžící vody na potření
mouky na podsypání

Postup:

 1.Máslo vyndejte z lednice a nakrájejte na plátky/kostky a nechte povolit při pokojové teplotě. V malém hrnci ohřejte mléko, dokud není vlažné( Nesmí být moc teplé, natož horké kvůli kvasnicím),pak plotýnku vypněte. Přidejte 2 lžíce cukru a rozdrobte do mléka droždí. Nechte pracovat a mezitím si do velké mísy připravte mouku, sůl a zbytek cukru. Rozklepněte vajíčka a k mouce přidejte pouze žloutky. K mouce přendejte také máslo.

2. Kvásek by už měl být vyběhlý, pokud není a mléko jste neměli studené, kvasnice zřejmě nefungují, jak mají, tak raději zkuste jiné. Pokud má bublinky, s radostí ho smíchejte se zbytkem těsta, zapracujte vše, co nejlépe a ještě chvíli hnětejte-robotem,nebo ručně. Poté těsto vraťte do moukou vysypané mísy, přikryjte utěrkou a přibližně 30-45 minut ho nechte na teplém místě kynout, dokud nezvětší svůj objem víc jak dvakrát. Pak zmáčkněte objem, znovu zapracujte, dejte zpět do mísy a opět si půl hodiny počkejte. Během této doby si připravte tvarohovou náplň.


3. Troubu předehřejte na 175°C. Plech vyložte pečícím papírem.

 4. Všechny přísady na náplň promíchejte dohromady vidličkou. Vykynuté těsto na vále rozdělte na dvě poloviny, každou vyválejte do dlouhého obdélníku/oválu, potřete náplní(ne až ke krajům) a srolujte, tak jako na obrázku. Teď už jen dva dlouhé hady přemístěte na plech a opatrně volně zamotejte kolem hrnečku bez ucha, či maličké dortové formy..., prostě aby se vám věnec neslil. Můžete ale těsto zamotat jao židovský sváteční Challah, pokud jej znáte. Když vám vyteče trocha náplně, nic se neděje, na kráse to věnci neubírá. Potřete vejcem, posypte mandlemi a nechte ca 10-15 minut kynout. 

5. Vložte do vyhřáté trouby a pečte ca 45 minut, dozlatova. Špejlový test napoví, ale nepíchejte špejli dovnitř věnce, jen lehce pod povrch, či do částí, kde víte, že není náplň, protože tvaroh nebude suchý nikdy.









středa 23. března 2016

Kokosový Tres Leches





Dort, který se v překladu jmenuje třímlékový, pochází z Mexika, v základní verzi se prolévá třemi druhy mléka (slazené zahuštěné, kondenzované  a smetana) a zdobí ho poctivá šlehačková čepice. Tohle je extra kokosová nálož. Trochu se podobá rafaelo řezům, ale je o hodně lepší, slavnostnější, kokosovější. A ta kokosová šlehačka má prostě styl, ať si tvrdí kdo chce, co chce o kokosovém tuku. Máslo je taky celý nasycený, no.




Ingredience na jeden pekáček o rozměrech  25x30 cm

pečící papír a máslo na vymazání formy
80 g hladké mouky
50 g kokosové moučky (sušeného strouhaného kokosu-i zbytek po výrobě kokosového mléka stačí )
1 vrchovatá lžička jedlé sody
špetka soli
80 g + 30-4 g krupicového (třtinového) cukru
5 vajec-žloutky a bílky zvlášť
80 ml tekutiny ( nejlepší je obyčejné mléko, ale kokosovým v tomhle receptu nikdy nic nezkazíte)

Sirup:

1 konzerva slazeného kondenzovaného mléka (např. Salko)
250 ml kokosového mléka (může být i takové to hustší, podobné smetaně)
50 ml smetany ke šlehání

Na kokosovou šlehačku:

400 ml smetany ke šlehání
100 ml kokosového hustého mléka, nebo přímo smetany
1 ztužovač šlehačky (smetafix, vyrábí se ze škrobu)
sušený kokos, ideálně hoblinky, na ozdobu

Postup vypadá složitě, ale je jen hodně rozepsaný, aby bylo vše naprosto srozumtelné: 


1. Předehřejte troubu na 180°C. Formu nebo pekáček vyložte pečícím papírem a stěny vymažte máslem. V míse si připravte mouku s kypřícím práškem a solí. V další míse si vyšlehejte z bílků tuhý sníh se špetkou soli, do kterého postupně ke konci šlehání vmíchejte 30-40 g krupicového cukru. Sníh musí být tuhý a lesklý. V poslední míse šlehejte vaječně žloutky s 80ti gramy cukru, dokud nebudete mít hustou, světlou pěnu. Do této pěny postupně nasypte moučnou směs a nalijte 80 ml mléka. Dobře promíchejte ještě robotem, pak ručně a opatrně vmíchejte sníh. Celé těsto nalijte do formy, pěkně uhlaďte a pečte 35-45 minut, ale hlídejte už dříve, aby se moc nevysušilo. Špejle musí každopádně vyjít suchá, jako obvykle.

2. Upečený korpus nechte chvíli vychladnout, pak ho opatrně vyklopte na tác a zalijte tím nejlepším sirupem na světě-připravenou promíchanou směsí smetany ke šlehání, kondenzovaného slazeného a kokosového mléka. Polijte ho co nejvíc rovnoměrně, i na okrajích. Nechte alespoň 20 minut odležet,aby úplně vychladl a šlehačka se pak neroztékala. Pak si vyšlehejte šlehačku z klasické smetany, jak jste zvyklí. Do hotové šlehačky vmíchejte kokosovou smetanu, či husté mléko a ztužovač šlehačky. Rychle, než začne tuhnout a bude těžší s ní pracovat, jí rozetřete na korpusu a posypte strouhaným kokosem. A těšte se na bílé obláčky jako v nebi!



Banánový smoothie z kokosového mléka s chia

 Protože ano, je skvělý každý den pěkně v půl čtvrtý svačit bílý nízkotučný jogurt s něčím, ale koho to po týdnu, možná měsíci ládování se jogurty neomrzí? Občas to chce změnu. A koktejl z kokosového mléka je zajímavý, teda určitě ještě víc, když ho všem podáváte (jako já) pod moderním cizím názvem "smoothie" z koosového mléka. Lístek máty, kostka ledu a můžete svůj výtvor představit i na veganské párty. 

Ingredience na 2 porce (normální čvrtlitrové hrnky):

 400 ml kokosového mléka
 1 vééliký banán
 2 lžíce chia semínek



Postup:

Chce to tyčový mixér a nenaplnit mísu na mixování banány a mlékem příliš, aby jste nemuseli bílit kuchyň, až začnete mixovat. Přimíchejte semínka a hotovo. 

středa 9. března 2016

Pomerančová bábovka s čokoládou



V základu jde o třenou bábovku, ale je to vylepšená krasavice. Zdobí jí kousky čokolády a voní pomerančově, lehce exoticky. Pokud máte radši zdravější dobroty, nebojte se zkusit upéct bábovku například s celozrnnou špaldovou moukou.

Ingredience:

4 vejce
200 g krupicového cukru (třtinového, částečně vanilkového)
100 g hořké čokolády
500 g hladké mouky
2 lžičky sody na pečení, nebo prášku do pečiva
150 g rozpuštěného másla, nebo oleje
250 ml mléka
50 ml pomerančové šťávy(z jednoho pomeranče)
kůra z jednoho bio pomeranče
máslo a buď hrubší mouka nebo strouhaný kokos na vymazání a vysypání formy




Postup:

1. Nejdřív si vše připravte, bábovka pak půjde od ruky rychleji. Vymažte formu máslem a vysypte moukou, nebo kokosem.

2.Troubu předehřejte na 175°C.  Mouku smíchejte se sodou  a na kostičky nasekanou čokoládou. Nastrouhejte pomerančovou kůru, také jí přimíchejte do směsi s moukou.

3. Pomeranč vymačkejte a šťávu smíchejte s mlékem v hrnečku, v jiném rozehřejte máslo.

4. V . základu jde o třenou bábovku, takže celá vejce rozklepněte do velké mísy, přidejte krupicový cukr a šlehejte šlehačem, nebo v robotu na nižší otáčky 5-10 minut, dokud nevyšleháte hustou, nadýchanou pěnu světlé barvy. Do pěny pak sypejte moučnou směs střídavě s mlékem a pomerančovou šťávou a rozpuštěným máslem. Těsto nalijte do formy a pečte zhruba hodinu. Bábovka je hotová, když na špejli neulpí syrové těsto.

úterý 8. března 2016

Hlíva na zázvoru s kuskusem



Hlíva je ohromě zdravá a dobrá. Jenže málokdo tak nějak ví, jak s ní naložit. Takže to většinou skončí u obligátního hlívového guláše. Je dobrý, o tom žádná, ale je to trochu nuda. A vzhledem k tomu, že podobně nevyužitý je často i chudák superzdravý zázvor, tak proč je nedát dohromady? A to pěkně v asijském prostředí, kde se zázvoru moc daří. Recept je vegeetariánský, veganský se z něj stane, když vynecháte sýr na posypání, což by asi každého napadlo, ale stejně to sem pro pocit raději napíšu...





Ingredience na 4 porce

5 mrkví
1 veliká cibule
3 cm kousek čerstvého zázvoru
1 balení hlívy ústřičné
olivový olej
koriandr 
sušený zázvor
několik lžic sójové omáčky
2 malé  šálky celozrnného kuskusu 
3 malé šálky vody
pepř, sůl
(strouhaná gouda, nebo třeba čedar k podávání)

Příprava:

Rozpalte olivový olej v hlubší pánvi a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli, jemné nudličky oloupaného zázvoru a na půlkolečka nakrájenou oloupanou mrkev. Po dvou minutách přidejte i hlívu, kterou jste nejdřív pokrájeli a také omyli. Přisypte koriandr a sušený zázvor, stačí 1/4 lžičky od každého. Sójové omáčky dejte podle chuti, ale nepřežeňte to, bývá hodně slaná. Vše podlijte trochou vody(ca 50-100 ml) a vše vařte ca 20 minut, než budou hlíva i mrkev měkká. Voda se bude postupně odpařovat, kdyby se směs připalovala, přidejte vodu. Mezitím, co se vaří hlíva s mrkví, přiveďte 3 malé šálky vody k varu spolu s lžící olivového oleje. Pak do vody vsypte kuskus, vařte 1 minutu a odstavte z plotny. Kuskus pod pokličkou sám nabobtná. Když je hlíva uvařená, kuskus nabobtnaný, vše smíchejte, dochuťte pepřem,popř. i solí, posypte strouhaným sýrem a podávejte.