sobota 30. dubna 2016

Mandlové koláčky- veganské bez lepku i mléka


Ne, nestal se ze mě vegan a lepek mi nečiní žádné problémy, ale zkusit se má  prý všechno a je spousta dobrot, které můžou jíst všichni....i když vykoumat recept tak, aby byl výsledek skutečně dobrý, dá trochu práce. První recept je tedy inspirovaný receptem paní Brýdové http://www.brydova.cz/2015/02/04/mandlove-mleko-a-kolacky/.  



 Ingredience na 1 plech

140 g mletých mandlí (klidně těch, co zbyly po přípravě mandlového mléka)
1 banán
100 g sušených datlí
skořice mletá
10 lžic pohankové mouky(nebo i jiné bezlepkové)
domácí marmeláda (já měla broskvovou a byla perfektní)


Příprava:
Datle rozmixujte a všechny přísady kromě marmelády smíchejte a vytvořte výborně tvárnou, hladkou hmotu. Tvarujte kuličkyo velikosti něco mezi lískovým a vlašským ořechem, lehce zploštěte a udělejte prstem/koncem vařečky ďůlek, do tohe kápněte marmošku a pečte na plechu vyloženém pečícím papírem na 180°C do zlatova.  

neděle 17. dubna 2016

Mandeltarta


Švédský mandlový dort. Konečně! Na čtvrtý, nebo pátý pokus, už ani přesně nevím, jsem pokořila tenhle severský zázrak! Bezlepkový je přirozeně, v podstatě jsou to jen upečené mandle, zato  je ale promazávaný úžasným krémem ze smetany, másla a žloutků. Ale upečte podle tohoto popisu dort...no, nakonec se to povedlo, i když s nějakým tím rozčilováním se, že ten krém už nechci v životě vidět, jestli se neuráčí ztuhnout, že udělám mandlovou drť z korpusu a budeme to jíst lžičkou z mističek, jak je to křehký a tak. Ono to ale chtělo vlastně jen udělat si čas na pečení a nesnažit se během pečení stihnout další tři činnosti. Postupně jsem přišla na pár fíglů, jak přípravu zjednodušit a nezbláznit se z toho. Vím, že ho mají i v Ikea, ale nikdy jsem ho tam neochutnala, tak nemůžu posoudit, jak moc se podobá. I když podle mě je to teda šum a fuk, hlavně, že je dobrý. Správně do něj patří i griliáš, mně už to přijde trochu moc. Je to na vás :-).

Historická vsuvka: Dort se správně jmenuje Dort Oskara II., což byl švédský král, který vládl na přelomu 19. a 20. století a dort si prý obzvlášť oblíbil.


Ingredience na dort (o průměru 26 cm)

Korpus:

8 bílků
200 g na jemno mletých mandlí(jdou použít i ty, které vám zbydou po výrobě mandlovéh mléka)
70 g mandlí na posypání-správně by měly být mandlové plátky, ale mandle vcelku chutnají lépe
2 lžíce kukuřičného škrobu(maizeny)
220 g moučkového cukru

Krém:

8 žloutků
300 ml smetany ke šlehání
1 lžička kukuřičného škrobu
50 g cukru (ideálně 25 g třtinový a 25 g domácí vanilkový)
150g másla



Postup:

1. Začněte krémem. Ve vodní lázni zahřívejte žloutky, smetanu předem rozmíchanou se škrobem a cukr. Pěkně vše šlehejte vidličkou přibližně 5 minut, dokud krém výrazně nezhoustne do konzistence skoro takové, jakou má pudink. Krém ale nesmí vařit! Žloutky by se srazily. Když je krém dostatečně hustý, okamžitě ho vyndejte z vodní lázně a stejně tak rychle na něj připlácněte potravinářskou fólii, aby se nevytvořil škraloup. Po vychladnutí krém přesuňte do lednice, aby vychladl úplně.

2. Troubu si předehřejte na 180°C a dvě dortové formy si vyložte pečícím papírem-alespoň dno a boky vymažte máslem, vysypte mandlemi. Také jsem si říkala, nebudu špinit dvě formy, upeču to v jedné a pak rozříznu. Jenže korpus je opravdu velmi křehký...pokud vám ale nevadí, že trochu potrhaný(což krém schová), stačí jedna forma. Z bílků ušlehejte sníh ve velké míse a do něj pak postupně ručně vmíchejte jak cukr, tak i mleté mandle smíchané se škrobem. Směs rozdělte do dvou forem a pečte ca 30-35 minut, musejí mít zlatavou(ne hnědou) barvu na povrchu, aby nebyly nedopečené.  Korpusy nechte úplně vychladnout, ca hodinu. Vyndejte z lednice máslo, aby mělo čas změknout.

4. 70 g mandlí nasekejte, pokud máte plátky, tak ne a opražte je na středním plameni na pánvi, než zezlátnou. Dávejte ale pozor, jakmile se připálí, úplně ztratí chuť. Z lednice pak vyndejte krém. Chvíli šlehejte samotné změklé máslo a pak k němu postupně zašlehejte i lehce ztuhlý žloutkový krém.

5. Korpusy promažte krémem, potřete pořádně i vršek a boky, aby se povrch pěkně uhladil.  Dort posypte opraženými mandlemi. Krém bude ještě trochu téct, ale to nevadí, v lednici do druhého dne úplně ztuhne a chutě se navíc báječně propojí.


sobota 16. dubna 2016

Dortík, co voní po dešti


 Proklínám  nečekané aprílové slejváky, když mě  zastihnou na cestě do školy, když utíkám bez deštníku ale zato s nově vyzkoušeným do té doby jistě okouzlujícím zapleteným copem, ale miluju takový ten lehký deštík, když ho pozoruju hezky z tepla a sucha...asi jako každý. Ze všeho nejvíc se ale stejně těším na tu vůni, která spolu s párou stoupá z jedovatě zelených trávníků.Ne, nepřišla jsem na to, jak tuhle vůni uměle vytvořit, nejde to. Jmenuje se tak jen kvůli oroseným kytičkám ze zahrádky, které jsem sbírala právě po jednom jarním dešti. Jen jsem prostě dostala chuť upéct dort, malý, ale přece dort a celý ho ozdobit jarním kvítím, protože to jsou snad ty nejhezčí ozdoby. Nejde o žádný luxusní dortík ze speciálních surovin. A taky nebudu lhát, a tvrdit, že je jednoduchý a že jeho příprava zabere půl hodiny. Ale není to zase taková fuška, piškot je obyčejný (protože tak je nejlepší), jen krém se musí umíchat z více jednodušších složek.

Ingredience:


4 vejce-žloutky a bílky zvlášť
100 g cukru 
150 g polohrubé mouky
30 g másla
50 ml mléka
1 lžička kypřícího prášku

krém:

1 salko
200 ml smetany ke šlehání
150 g másla
2 lžíce cukru moučka
175 ml mléka
40 g hladké mouky

4 plné lžíce blíbené marmelády ( klasická jahodová je třeba úplně perfektní)
4 lžíce vody
popřípadě troška rumu




Postup:

1. Vyndejte vajíčka a máslo z lednice, najděte formu (ideální je okolo 20 cm, ale může být i větší-dort pak bude nižší), pečící papír a formu vyložte-dno i po stranách. Aby papír držel, stěny formy potřete máslem,papír se přilepí. Předehřejte troubu na 175°C.

2. Žloutky, změklé máslo a cukr vyšlehejte do pěny, do které postupně vmíchejte mouku předem smíchanou s kypřícím práškem a mléko. Pak v jiné míse vyšlehejte(čistými metlicemi v odmaštěné míse) bílky se špetkou soli do lesklého, tuhého sněhu. Sníh pak ručně a velmi opatrně vmíchejte do žloutkového těsta, vlijte do formy a dejte péct. Během pečení troubu neotvírejte, počkejte, dokud dort nebude na povrchu zlatavý, pak teprve proveďte špejlový test. Jak dlouho se bude dort péct, závisí na výšce dortu, ale určitě to bude alespoň 30 minut.

3. Upečený dort po chvíli chladnutí vyndejte z formy a nechte úplně vychladnout. Pak rozkrojte na 3-5 plátů-pomocí dlouhého ostrého nože, nebo nitě. Mezitím, co dort chladne si připravte krém. Mléko dejte do hrnce a postupujte, jako při vaření pudinku. Až bude vařit, nasypte do něj za stálého míchání mouku a ještě chvíli vařte, dokud pořádně nezhoustne. Pak vmíchejte salko. Když máte k dispozici čtyři ruce, jde to lépe, ale pokud se přece jen vytvoří hrudky, krém přeceďte přes jemné, ale pevné sítko. Je to práce navíc, ale vyplatí se. Tuto směs pak nechte zchladnout (klidně  chvíli v lednici, nebo v chladu a pak až v kuchyni) tak, aby měla pokojovou teplotu. Zároveň vyndejte máslo a smetanu ke šlehání, taky by měly být stejně teplé. Takže vám chladne dort, část krémua ohřívá se máslo a smetana. To chvíli potrvá, doporučuju volnou chvíli nějak využít, a vrátit se později.

4. Když má vše teplotu kuchyně, můžete pokračovat. Máslo s dvěma lžícemi cukru vmíchejte do salkového krému, stejně tak i vyšlehanou šlehačku. Míchejte, než se vše perfektně spojí. Marmeládu rozmíchejte v šálku s vodou, popřípadě i rumem a potřete s ním skromně, ale rovnoměrně každý plát dortu, který pak promažte krémem.  Pokud máte nepravidelný dort, vyčnívající části seřízněte. Když někde naopak kousek chybí, nevadí, krém to schová, jen to zabere víc času. Nedávejte krému příliš, aby nevytekl, centimetrová vrstva bohatě stačí. Zvnějšku dort potřete jen slabě-tak, aby se zaplnily mezery mezi jednotlivými díly a drobné nepravidelnosti, ale piškot aby byl zřetelně vidět. tomu se říká drobečková vrstva. Dort (i zbytek krému) pak dejte na přibližně půl hodiny až  hodinu do lednice. Pak dotvořte hladkou vnější vrstvu krému, kterou úplně vyhlaďte nahřátou dortovou špachtlí či nožem. Nebo dort neupravujte, neuhlazené krémy jsou teď celkem v módě. Finální dort pošlete ještě jednou do lednice na minimálně hodinu, ideálně přes noc, aby se všechny chutě spojily. Pozor ale na chutě a vůně v ledničce. Pokud tam čeká i česnečka a načaté syrečky, je vážně lepší pořídit si dortový poklop, nebo formu s uzavíratelným víkem. Před servírováním můžete dortík ozdobit dle libosti, třeba právě květy, jen se vyhněte těm jedovatým, nejspolehlivější jsou kvítky z ovocných stromů, nebo třeba sedmikrásky.