pátek 20. května 2016

Veganské burgery (fazolovo-žampionové)

jo a můžou být bez lepku a mléka.


Začala grilovací sezóna. Takže každej správnej masožravec vytáhne něco alespoň trochu podobné grilu, připraví si marinádu, naloží maso, a pak jde pozorovat zeleň obklopující jeho obydlí (balkon bytu s výhledem do Stromovky se taky počítá, nebojte.) Čím víc masa, tím líp, že jo. Zelináři obvykle ostrouhají, chroupou si svůj salátek a pozorují, jak se zbytek osazenstva láduje vším, co mělo dvě až čtyři nohy. Ale ha! Dá se grilovat i zelenina, luštěniny a houby! Většina lidí si možná řekne, že netuší, proč by to měli dělat, když můžou jíst normální hovězí hamburegery, takže jedno slovo: Změna! Já maso miluju, nejím ho každý den, ale na celý život bych se ho nevzdala. A přesto jsem ugrilovala-teda já připravila a tatínek stál u grilu, vidíte tu dělbu práce-tyhle moooc dobré placičky. Dala jsem     je do domácí housky, ozdobila salátem, rukoulou a rajčaty a zakápla chilli dresinkem. Jasně, vyslechla jsem si tisíc řečí o tom, že maso je maso, že to nebude ono, ale bylo. Přiznali to všichni, celá moje namasoujetá rodina.

Pro ty, kteří maso nemůžou, nebo nechtějí jíst: Tohle zkuste, je to fakt dobrý!

Ingredience na 8 menších a 4-6 velkých placiček

Olivový olej
1 (červená) cibule, nakrájená na drobno
1 stroužek česneku
1-2 lžičky směsi: římský kmín, koriandr, kurkuma, pepř, chilli (míchejte podle toho, jaké druhy máte rádi a doma)
100 g čerstvých žampionů(nebo jiných hub, ale ty se musejí delší dobu vařit)
400 g konzerva bílých fazolí, scezené
75 g kukuřičné mouky, nebo polenty
50 g strouhanky, nebo bezlepkové mouky (ale může mít různou savost, množství je pak orientační)


Dip: 

4 lžíce jogurtu (ideálně řeckého)
1 lžíce majonézy
1 až 2 lžičky chilli omáčky

domácí či kupované housky
salátové listy (římský, rukola, ten, co vám roste na zahradě...)
rajčata






Postup:

1. Na pánvi opečte nadrobno nakrájenou cibuli téměř dozlatova, pak přidejte prolisovaný česnek a koření a opékejte další minutu. Přidejte nasekané houby a restujte dál (spíš vařte, houby pustí šťávu). Žampionům stačí pět minut u ostatních hub je lepší vydržet a lehce je vařit alespoň 20 minut.

2. Teď jsou na řadě fazole. Můžou být  buď rozmixované, nebo rozmačkané vidličkou v míse. Přidejte k nim směs z pánve, osolte, přidejte kukuřičnou mouku/polentu a strouhanku, nebo bezlepkovou mouku a rukama vytvořte 4-8 burgerů.

3. Pokud máte klasický gril, položte je raději na alobal, jsou trochu křehké, není v nich ani vajíčko. Pokud jste ale vlastníky kamene na grilování, placky dejte přímo na kámen, jen ho potřete trochou slunečnicového oleje.  Pečte z každé strany, dokud nezezlátnou.

4.Na dip smíchejte v mističce všechny přísady. Upečeným burgerem naplňte salátem vyloženou housku, přidejte dip a plátky rajčat.











středa 18. května 2016

Domácí limonády



 Jsou všude, rozlezly se po kavárnách, restauracích, barech, prostě hit. Jsou i většinou zdravé, obzvlášť, pokud se kombinují s čerstvým ovocem s  citrusovou šťávou... Náročnost je různá, záleží, jakou limonádu chcete vyrábět. Ze sirupu, pouze ze šťávy, nebo třeba z pampeliškového medu?
Ty ze sirupů samozřejmě obsahují přidaný cukr, ale kdo říká, kolik sirupu musíte do limčy dát? Chybí tady okurková limonáda. Nevím, jak se to mohlo stát, nemá chybu. To brzo napravím, slibuju!

Sirupy z bylinek (například levandule, fialky, černý bez, máta...)


Ingredience:

20 g oblíbené bylinky sušené či čerstvé, ale bez stonků
0,6 kg cukru(třtinový je výborný, jen bude mít sirup tmavší barvu)
0,4 l vody
šťáva z citrusů přibližně 100 ml( k levanduli se například perfektně hodí citrony)


Postup:

1. Bylinky povařte 15 minut ve vodě s citrusovou šťávou, poté nechte vychladnout a celé dejte na den do lednice.
2. Až teď vše přeceďte a vařte na mírném ohni s cukrem, dokud se sirup nezredukuje a nezhoustne. Ve sklenicích vydrží celkem dlouho, cukr je skvělý konzervant. Limonádu připravíte tak, že lžíci, nebo dvě zalijete ve sklenici minerálkou, nebo perlivou vodou, případně dochutíte ještě nějakým tím plátkem citronu.

"Med" z pampelišek a pomeranče


Chutná podobně jako med a obsahuje spoustu pylu, takže chápu, proč se mu tak říká, ale nevyrobily ho včelky, ale my. Tudíž postrádá některé složky, kterými chlupaté sběratelky obvykle plní plástve, ale je rychle hotový a pochutnají si i vegani.

Ingredience:

300-350 rozkvetlých květů pampelišek
1,5 kg cukru
1,3 l vody
1 pomeranč

Postup:

1. Nasbírané pampelišky nechte nejdříve odblešit, prostě je rozložte někde na utěrce, aby mohl vylézt hmyz. Pokud chcete proteinový med, broučků se nezbavujte. Pampelišky můžete protřepat v sítku, opláchnout a znovu nechat rozložené na ploše. Mýt je nemusíte, přišly by tak totiž o pyl, nesmí vás jen děsit představa srnečky, která zneuctila zrovna Vámi nasbírané květy a zrovna z Vaší louky.

2. Pampelišky vařte ve vodě s vymačkanou pomerančovou šťávou, 5 minut stačí. Hrnec se vším pak nechte den, nebo dva v lednici.

3. Pampeliškovou směs přeceďte a vývar pak velice pomaličku vařte spolu s cukrem, dokud se cukr nerozpustí, med nezhoustne. Bude mít takový karamelový nádech, ale bude průsvitný. Plňte ho do čistých sklenic a nechte je chvíli dnem vzhůru. Ředěný minerálkou je z něj perfektní limonáda, dá se ale používat všude tam, kde normální med, jen trochu víc teče.

P.S. Ano vařením med ztrácí část vitaminů, ale minerály zůstávají!

Ovocné limonády (jahodové, malinové...) se sirupem i bez něj

Bez sirupu to chce čerstvé ovoce, jde ale o zdravější variantu. Se sirupem trvá příprava kratší dobu, je sladší, ale doplněný o mražené ovoce místo kostek ledu je perfektní.

Bez sirupu:
100 g čerstvých bobulí 
1 l minerálky
2 lžíce cukru moučka, nebo 1,5 lžíce agáve sirupu, který se ještě lépe rozpustí

Ovoce rozmixujte s trochou vody a cukrem/sirupem, dolijte minerálkou a podávejte.

Sirup

250 g čerstvého ovoce (jahody, maliny, borůvky...)
100 ml vody
300 g cukru krystal

Vše se jednoduše vaří, než směs zhoustne. Netrvá to moc dlouho. Pak můžete sirup přecedit, aby neměl semínka, ale někomu( třeba mně!!) v limče chutnají.

Ledové čaje


 Nejoblíbenější je asi mátový evergreen. Máta peprná a její nezaměnitelná mentolová chuť je perfektní sama o sobě, ale v kombinacích s meduňkou, zeleným čajem, nebo šalvějí nemůže omrzet, takže popularita máty je na svém místě. Každopádně doporučuju vyzkoušet třeba i takový lipový čaj, nebo bezový s ostružinami.


Na 1 l ledového čaje

0,5 l vody
0,5 l  studené vody z lednice
Množství čaje na jeden litr (u máty to je hrst lístků, například)
med, citrusová šťáva dle chuti, led




Uvařte čaj jen z půl litru vody, nejlépe v širokém hrnci, takže se tekutina pěkně rozprostře do plochy a rychle vychladne. Vodou zalijte bylinné, nebo čajové lístky a nechte vylouhovat. Černé a zelené čaje se zpravidla nechávají v nálevu do 3 minut, bylinné počkají klidně 10 minut. Silný čaj  oslaďte podle chuti a čím máte rádi a nařeďte co nejstudenějším půllitrem vody z lednice, ideálně, a pošlete ho alespoň na hodinu také do lednice. Kostky ledu a plátky citronu/limetky dejte do sklenic, na konec přijde čaj.

Moje oblíbené kombinace: 

Máta a meduňka (2:1)
Máta a šalvěj (máta a max 3 lístky šalvěje)
Máta, zelený čaj a limetková šťáva
Bezový čaj se zmraženými, nebo čerstvými ostružinami
Černý čaj citronová šťáva
Šípkový čaj s jablky (normálně plátky jablek vylouhujte jako čaj)


Citronády, pomerančády, grepády...


Taky jste museli pít šíleně kyselé citrusové šťávičky v rámci rodičovského programu "Vitamínky"? Já ano, byla to hrůza, vždycky jsem si zacpala nos a pila. Ale když se udělají slabší, nemají chybu. A jsou opravdu moc zdravé, kyselost prý navíc zrychluje metabolismus...

Vymačkanou citrusovou šťávu rozdělte do sklenic a zalijte vodou, pokud chcete, doslaďte. Je těžké psát poměry, protože jeden šťavnatý citron se dá krásně rozdělit do 3-4 sklenic, ale z vysušeného dostanete množství na  slabé 2 sklenice. Stejně to platí u grepů, pomerančů, limetek.




neděle 8. května 2016

Dubnová výzva The Daring Kitchen:  Kouign amann




Nejdřív bych asi měla napsat něco  The Daring Kitchen. Jde o neziskové mezinárodní sdružení nadšenců až šílenců do vaření a, především, pečení. Každý měsíc přijde jedna chytrá hlava s receptem, který pak všichni členové zkouší. Výsledek pak posílají ostatním členům, sdílejí na svém blogu, na Facebooku i Twtteru a píšou pojmy a dojmy. Já se připojila v dubnu a tohle je mé první veledílo.  A jelikož jsem zapomněla fotit během přípravy, vytvořila jsem vlastní originální ilustraci! Velice umělecké, že?

Kougin Amman

Vyslovuje se to prý nějak jako " kwee ahman" a vznikl kolem roku 1860 v Bretaňi. Jde o máslové pečivo croissantového typu, což znamená, že během přípravy se sklídají vrstvy kynutého těsta a másla. Pečou se ve formě na muffiny posypané cukrem, který zkaramelizuje. Těsto je opravdu hodně podobné croissantům, jen příprava je o hodně rychlejší, takže vše se dá zvládnout během jednoho dne. Kdo chce zkusit něco netradičního ,křupavého a máslového, jen do toho. A kdyby to náhodou někomu přišlo obyčejné, mám tu i čkoloádovo-skořicovou verzi. Možností na zpestření je ale hromada (od domácích zavařenin po slané bylinkovo-sýrové verze).

Jen ještě jedna maličkost-máslo. Kvalita je důležitá, množství také. Podle mého osobního vkusu je v receptu másla moc, a tak uvádím originální recept a v závorkách, jak jsem recept upravila pro sebe.




Ingredience:

300 g hladké mouky
5 g sušeného droždí
1 lžička (stačilo i půl lžičky) soli
200 ml vlažné vody
25 g roztaveného másla
100 g cukru
250 g másla (180 g)
(mletá skořice a 100 g hořké čokolády)


Postup:

1. Vyndejte z lednice máslo, nechte ho ale vcelku.

2. Vlažnou vodu smíchejte s lžící cukru a kvasnicemi, nechte vzejít kvásek (ca 5-10 minut). Do mísy nasypte sůl, cukr, roztavené máslo a mouku, přidejte kvásek a zpracujte těsto, které ručně nebo pomocí robota hnětejte alespoň 5 minut, než se začne méně lepit, bude hladší. Tohle těsto dejte do olejem vymazané nebo moukou vysypané mísy, přikryjte utěrkou a nechte asi hodinu kynout.

3. Než půjdete dál pracovat s vykynutým těstem, změklé máslo vyválejte mezi dvěma pečícími papíry na čtverec 14x14 cm. Tento čtverec dejte na chvíli vychladit do lednice. Kynuté těsto vyválejte na dobře pomoučněném vále do velikosti 20x20 cm nebo trošku větší.

4. Teď ta nejtěžší část: správně odhadnout tuhost másla a skládat. Máslo, když ho vyndáte z lednice nesmí být ani tuhé, ani měkké jako bláto, ale něco mezi. Čtverec polotvrdého másla umístěte diagonálně na větší čtverec kynutého těsta a zabalte jako obálku. Obálku pak lehce vyválejte a přeložte na dvakrát-tak, aby mělo 3 vrstvy vidět. Těsto dejte chladit na půl hodiny do lednice.

5. Těsto  trochu vyválejte, otočte o 90° a znovu složte jako naposledy a dejte chladit na půl hodiny do lednice, poté ještě jednou opakujte.  Potom těsto rozválejte do obdélníku o velikosti 40x30 cm a rozkrájejte 12 čtverečků (10x10 cm). Ty pak naplňte náplní (čokoládovými čtverečky) nebo ne a přitiskněte diagonálně roh na roh, jako když se pečou šátečky. Přesuňte šátečky do vymyzané formy na muffiny, posypte krystalovým cukrem, případně skořicí a nechte ještě 30 minut kynout.

6. Předehřejte troubu na 200°C a poté pečte 30-40 minut do zlato-hněda. Upečené "muffinky" nechte chvíli stát na papírových utěrkách, aby okapalo přebytečné máslo a pak už je stačí jen sníst.