pondělí 29. srpna 2016

Vlašsko-ořechová bábovka s rumem





Když se doma zeptám, co mám upéct na neděli ke kávě, nebo s sebou na výlet, většinou chtějí štrůdl nebo bábovku. Pořád dokola, že je to baví. Ale jo, chápu, ani jedno neomrzí, protože...no prostě to nejde. U štrůdlu se toho moc vymyslet nedá, ale bábovka se dá udělat na tolik způsobů-různé náplně a polevy, tvarohová, sněhová...Vlašáky já bych dala skoro do všeho, takže žádná novinka, ale ten rum? Ten jsem nalila do bábovky poprvé, na žádost maminky a musím říct, že měla perfektní nápad, taky s její spotřebou celkem výrazně pomohla.(Jediné štětí, jinak bych tu chudinku bábovku musela zase zachránit já.) 

Ingredience:

500 g hladké mouky
150 g nasekaných/ namletých vlašských ořechů
280 g cukru krystal
100 g rozehřátého, vychladlé másla
50 g oleje 
4 vejce
250 ml mléka
50 ml rumu
1 lžička prášku do pečiva

Postup:

1. Vymažte formu máslem a vysypte moukou/sušeným kokosem-to pak chutná bábovka trochu jako margot tyčinka-ještě když jí polijete čokoládovou polevou. Prosejte hladkou mouku a smíchejte ji s kypřícím práškem.

2.  Předehřejte troubu na 170°C.

3. Cukr a vejce ve veliké míse šlehejte tak 5 minut, klidně i víc, než vznikne opravdu hustá a hodně světlá nadýchaná pěna,do té  nalijte rozehřáté, ale ne horké máslo a olej. Dál míchejte a postupně přidávejte střídavě mléko smíchané s rumem a mouku s kypřícím práškem.

4. Když je těsto hezky hladké, přelijte ho do nachystané formy a pečte přibližně hodinu, než je na povrchu zlatavá a špejle nevyjde suchá, ale nevysušte ji, byla by to škoda.

pátek 19. srpna 2016

Arašídové sušenky


S kamarádkou jsme vyrazily na piknik. Sbalily jsme deku a takový ty obvyklý věci, ledový Earl Grey, sendviče se sušenou šunkou, nějaký ovoce a právě tyhle sušenky. Deku jsme si rozprostřely klíďo píďo na náměstí v Budějcích kousek od kašny. Zrovna jsme vystihly tu dobu, kdy se ve městech pomalu rozblikávají pouliční lampy, mraky na obloze přestávají být vidět, město se zpomaluje, jako by se změnila nálada z uspěchané a horké na večerní poklidnou...Pozorovaly jsme kolemjdoucí. kteří se na nás dívali opravdu hodně divně, ale co, stejně nám nejspíš záviděli tyhle sušenky. Chutnají jako upečené burákové máslo, mimochodem.

Ingredience:

130 g celozrnné pšeničné mouky
140 g hladké mouky
140 g třtinového cukru
1 velké vejce
vanilkový cukr (jedna lžíce)
140 g másla
200 g arašídů (loupaných, nesolených)
1/2 lžičky prášku do pečiva
dvě špetky soli
1/2 lžičky skořice


Postup:

Arašídy rozmixujte na kousky, tak aby jste ještě neměli mouku a později v těstě pěkně křupaly. Smíchejte je s moukou hladkou i celozrnnou, práškem do pečiva, skořicí, solí, cukrem a vanilkovým cukrem. Pak přidejte povolené máslo a vejce a vidličkou vše zamíchejte. Rukama pak pořádně zpracujte těsto, aby nebylo sypké a arašídy neupadávaly. Těsto dejte do sáčku a nechte ho v lednici alespoň hodinu trochu ztuhnout. Předehřejte troubu na 1751°C, těsto rozválejte na tlustší plát a vykrajujte sušenky. Doba pečení závissí na velikosti a výšce sušenek, hotové jsou, když mají zezlátnou.




sobota 6. srpna 2016

Linecký koláč s borůvkami a tvarohem


 Vždycky mě fascinovala ta mřížka. Asi protože ovocné koláče v pohádkách takovou mívají. Tentokrát se mi i podařilo mřížku hezky zaplést, nikde se mi neodchlipovala a dokonce se ani nepřipálila. Tak jsem koláč s nadšením ukázala mému tatínkovi, který ale konstatoval, že mřížka tam vůbec není důležitá, že by ani nemusela být. Hm...super, díky. Ne, on tomu nerozumí.

Ingredience na jednu koláčovou formu (ideálně s vyšším okrajem)

Těsto:

300 g polohrubé mouky
150 g másla-trochu změklého
130 g cukru moučka
1/2 lžičky prášku do pečiva
2 vejce
špetka soli
1 dl mléka


Náplň tvarohová:

50 g másla
250 g tvarohu nebo i trochu více, je tam vážně dobrý)
1 lžíce cukru (vanilkového)

Náplň borůvková:

350 g borůvek
1 lžíce škrobu
4-6 lžic cukru-podle kyselosti

Postup:

1. Prosátou mouku dejte do mísy, promíchejte s práškem do pečiva a pak přidejte máslo, vejce, sůl i mléko a pomocí rukou zpracujte těsto. Kdyby bylo příliš suché, přidejte mléko. Ručně pořádně propracujte těsto, které pak zabalte do fólie a nechte alespoň 20 minut odpočinout v lednici.

2. Koláčovou formu vymažte máslem a připravte si ovoce smíchané s cukrem a škrobem. Vyndejte těsto z lednice a troubu předehřejte na 180°C.

3. Jednu třetinu těsta dejte stranou a zbylé dvě namačkejte na dno formy a do rajů, nebo můžete dát těsto mezi dva pečící papíry, vyválet a pak dát do formy. Ale těsto je hodně mazlavé, půjde to těžko. Na těsto nasypte ovoce a rozprostřete ho. Zbývající třetinu těsta vyválejte do placky ve tvaru oválu/kruhu a nakrájejte na proužky o různých délkách. Jednodušší je prostě proužky poskládat podle délky. Pokud chcete zaplétanou mřížku, poskládejte nejdříve proužky jedním směrem (na výšku) a pak přidávejte jeden proužek za druhým opačně (na šířku) a vždy každý propleťte s proužky na výšku. Zní to složitě, ale stačí si to jednou zkusit a pak už je to hračka.

4. Mřížku můžete potřít rozšlehaným vejcem a dejte péct na takových 30-40 minut, prostě dokud nezezlátne mřížka.